De PSOAS heeft alles te maken met betrouwbaar leiderschap en ontspannen samenzijn.
De PSOAS spier is een grote diepliggende spier centraal in het lichaam die de wervelkolom met je dijen verbind. De PSOAS reageert op stress en slaat niet doorleefde spanningen en stress of trauma van vroeger op. Het opslaan van dagelijkse stress of chronische spanningen maakt de spier stug. En dat kan allerlei klachten opleveren.
• rugpijn
• geblokkeerde ademhaling
• heupklachten
• je niet verbonden voelen en overleven vanuit je hoofd
• heupklachten
• gespannen houding op je paard
We komen deze klachten vaak in meer of mindere mate tegen bij de ruiters. En hebben ervoor gekozen om tijdens de retreat een aantal introductie lessen TRE en lichaamswerk als vast onderdeel in het programma toe te voegen.
TRE is een zelf hulp methode die ontwikkeld is door dr. David Bercelli om zowel dagelijkse stress als diepe chronische spanning te ontladen via een natuurlijk trilmechanisme. We maken gebruik van 7 eenvoudige oefeningen waarbij je lichaam de ingang is om alsnog los te laten wat eerder opgeslagen is. Je ontdekt hoe je op een veilige en gecontroleerde manier het natuurlijke mechanisme kan activeren en ook hoe je het kan stoppen.
Het kalmeert en reguleert het zenuwstelsel waardoor spanning direct afneemt en je meer innerlijke rust en kalmte kunt ervaren.
Gaandeweg ontwikkel je meer inzicht in hoe je lijf signalen geeft en wordt het makkelijker om er naar te luisteren en voor jezelf te zorgen en is het een praktische ingang voel je je vrijer om je met minder spanningen door het leven te bewegen.
De communicatie met je paard tijdens het rijden gebeurd voornamelijk via je zithouding. Een gespannen PSOAS brengt je zenuwstelsel sneller in een stress toestand die je vecht vlucht mechanisme activeert. Je bent sneller geïrriteerd. Je lichaam is geneigd uit het lood wat naar voor te leunen. Tijdens het rijden lijkt je paard je niet te begrijpen. Hij zal proberen het uit te puzzelen tot zijn geduld op is en dan voel je weerstand. Je paard lijkt geen zin te hebben. Jij wordt steeds gefrustreerder of onzeker. En wat een ontspannen samen zijn had moeten worden levert weinig voldoening op.
Wanneer in de loop der tijd verschillende sessies of lessen zich op deze manier aan elkaar rijgen dan wordt de stress in jullie samenzijn steeds groter. Je paard voelt zich niet begrepen en niet gezien. En jij loopt te tobben over wat je anders zou kunnen doen. Afhankelijk van het karakter van je paard zal hij zijn stress tonen op verschillende manieren.
Denk aan:
• bijten
• stijve rug tijdens rijden
• bokken
• met het hoofd slaan tijdens rijden
• niet stil staan als je op wil opstappen
• moeilijk te halsteren en uit de wei te halen
Als wij als mens in de stress zitten (vecht / vlucht modus), of dat nou bewust of onbewust is, dan leest en spiegelt je paard jouw gemoedstoestand. Een paard is een prooidier en zijn vermogen zich af te stemmen is al eeuwenlang van levensbelang.
Onze gedomesticeerde paarden hebben nog steeds dezelfde instincten.
TRE is een geweldige zelfhulpmethode en een tool die je bewustzijn en je veiligheid vergroot in het samenzijn met je paard.
Recente reacties