Boost het zelfvertrouwen van je kind.
.
Hoe bouw je aan een omgeving die het zelfvertrouwen ondersteunt van onze kinderen? Hierover bestaan veel misverstanden. Een goed voorbeeld werkt natuurlijk het beste.
Daarom is het doel het zelfvertrouwen van alle leden van het gezin te boosten. Je wordt uitgenodigd om naar jezelf te kijken en op die manier bewust keuzes te maken.
Daarom is het doel het zelfvertrouwen van alle leden van het gezin te boosten. Je wordt uitgenodigd om naar jezelf te kijken en op die manier bewust keuzes te maken.
Hoe kan je leren om jouw kinderen te ondersteunen bij het ontwikkelen van veerkracht, zelfvertrouwen en een gezond zelfbeeld?
.
Kies bewust voor een opvoedingsstijl die jouw kinderen helpt om de uitdagingen in onze maatschappij aan te gaan. In een prestatiegerichte samenleving wordt veel nadruk gelegd op het behalen van goede resultaten en het bereiken van doelen. Dit heeft invloed hebben op het zelfvertrouwen van jongeren.
Enerzijds kan de prestatiedruk ervoor zorgen dat jongeren zich extra gemotiveerd voelen om te excelleren. Het bereiken van successen kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen een gevoel van voldoening geven. Ze kunnen trots zijn op hun prestaties en zich gestimuleerd voelen om nog meer te bereiken.
.
Anderzijds kan de hoge prestatiedruk ook leiden tot stress, perfectionisme en faalangst bij jongeren. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze voortdurend moeten presteren om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Als ze deze verwachtingen niet kunnen inlossen, bestaat de kans dat zich incompetent en/of waardeloos voelen, wat hun zelfvertrouwen negatief beïnvloedt.
.
Het vergelijken van zichzelf met anderen heeft ook een negatieve invloed op het zelfvertrouwen van jongeren in een prestatiegerichte samenleving. Als ze herhaaldelijk zien dat anderen betere prestaties leveren, leidt dit tot gevoelens van onzekerheid over hun eigen capaciteiten. Met mogelijks een minderwaardigheidsgevoel tot gevolg.
Social media stroomt over van berichten over successen, dit creëert 24/7 druk op het zelfvertrouwen van jongeren. De schone schijn en prestaties beïnvloeden je wereldbeeld en hoe jongeren naar zichzelf kijken.
Het vergroten van het welzijn en zelfvertrouwen van jongeren vraagt aandacht. Door het creëren van een ondersteunende omgeving waarin jongeren worden aangemoedigd om hun eigen talenten en interesses te ontdekken en te ontwikkelen, kunnen we hen helpen een gezond zelfvertrouwen op te bouwen, los van externe prestaties.
Vanuit het werken met de jongeren ontwikkelen we meer en meer inzicht en een aanpak die de balans herstelt tussen een prestatiegerichte maatschappij met als tegenhanger een focus op persoonlijke groei.
Het gaat erom jezelf uit te dagen en te groeien op je eigen tempo, zonder de druk om aan bepaalde verwachtingen te moeten voldoen. In zo’n benadering gaat het meer om het proces en de inspanning die je levert, in plaats van alleen om het eindresultaat. Dit kan helpen om een gezonder zelfbeeld en zelfvertrouwen op te bouwen, los van externe prestaties.
Het is belangrijk om de verschillende opvoedstijlen die er zijn te onderzoeken en te kijken hoe onze eigen jeugd van de beide ouders het gezin van nu beïnvloedt.
Het is belangrijk om op te merken dat opvoedingsstijlen niet strikt in hokjes passen. Ouders combineren vaak elementen van verschillende opvoedingsstijlen. Het is echter nuttig om bewust te zijn van de mogelijke effecten van verschillende opvoedingsstijlen op het zelfvertrouwen van kinderen, zodat ouders kunnen streven naar een omgeving die het zelfvertrouwen en welbevinden van hun kinderen bevordert.
.
De groeigroep wordt verzorgd door Manon Dekkers en Ivo Bols