Intrinsieke motivatie en ‘op weg naar zelfvertrouwen’
‘Zelfvertrouwen en zingeving’ zijn belangrijke thema’s die we in onze workshops rond persoonlijke groei tegen komen.
Intrinsieke motivatie komt voort uit persoonlijke interesse en voldoening bij het uitvoeren van een taak. Intrinsieke motivatie leidt tot verbinding, een dieper gevoel van betrokkenheid en geeft zin aan je leven.
De geluksbrenger is hier ook een klavertje 4 met de volgende blaadjes :
- Basisbehoeftes
- Vaardigheden
- Leervermogen
- Waardigheid
Als je basisbehoeftes vervuld zijn, ontstaat er ruimte om je zelfvertrouwen te ontwikkelen.
Vaardigheid en waardigheid zijn de 2 belangrijkste pijlers van zelfvertrouwen.
Gebrek aan zelfvertrouwen is meestal gerelateerd tot een bepaald leefgebied of actie. Als leidinggevende kan je vol vertrouwen in het leven staan maar in de piste bij je paard kan dit heel anders zijn.
- Basisbehoeftes
Het ligt voor de hand dat het fundamenteel belangrijk is dat je geen honger hoeft te lijden en een veilig onderkomen hebt. Mensen willen er graag bij horen en een bijdrage leveren om op die manier van betekenis te kunnen zijn. We hebben graag zekerheid en niet teveel chaos maar toch voldoende afwisseling en uitdaging om te groeien.
- Vaardigheid
Om iets tot een goed einde te brengen dien je over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Om expert te worden zegt men dat je 10.000 uren moet studeren en oefenen. Dit toont aan dat vaardigheden ontwikkelen een proces is. We mogen niet vergeten om de kleine successen te vieren. Dit bouwt vertrouwen op om de volgende stappen te nemen.
- Leervermogen
Iets nieuws leren is altijd spannend. We begeven ons dan buiten onze comfortzone. Je vermogen om om te gaan met de opwinding en de spanning van buiten jouw comfortzone te gaan vergroot jouw zelfvertrouwen. Jouw comfortzone wordt stap voor stap en al lerende groter. Zonder oordeel kunnen leren met de nieuwsgierigheid van een kind is fantastisch. Zo wordt leren weer leuk!
- Waardigheid
Hier wringt meestal het schoentje. Ben ik wel goed genoeg? Wat zullen anderen wel zeggen of denken over mij? Midden in de aandacht staan is toch heel spannend. De goedkeuring van anderen nodig hebben is een beperkende overtuiging die we moeten laten varen.
De balans tussen intrinsieke (intern) en extrinsieke (extern) motivatie.
Heel onze maatschappij en opvoeding is doorspekt met extrinsieke motivatie. Je krijgt een beloning als je goed je best hebt gedaan, loonopslag of een bonus als je goed presteert. Of een extra sterretje, of …. je kan er zelf nog wel 10-tallen bedenken.
De dynamiek rond belonen en straffen is alom aanwezig in ons dagelijks leven. Het beïnvloedt hoe we ons zelfvertrouwen ontwikkelen.
Het begrijpen van deze twee motivatievormen helpt bij het creëren van een stimulerende omgeving waarin individuen zichzelf kunnen uitdagen en tegelijkertijd externe beloningen kunnen waarderen.
De extrinsieke motivaties zijn soms niet in balans met onze intrinsieke motivatie (als we deze überhaupt nog kennen). Beetje bij beetje worden we omgekocht en uiteindelijk verliezen we onszelf.
Wat drijft jou echt?
Hier bewust mee omgaan maakt een wezenlijk verschil voor onszelf, onze kinderen en de manier waarop we met paarden omgaan.