Ivo Bols Westernriding & Horsemanship Bitloos Ijzerloos Stalloos paarden paardenkamp paardrijden paddock retreat rijles paardrijles west malle bitloos zonder bit groeigroep vertrouwen zelfvertrouwen vertrouwen non violant communication geweldloze communicatie e-learning online training coaching dagclinic angst leiderschap priveles groepsles jongeren volwassenen gezinnen gezin workshop buddy verzorger vrijwilliger

Het ontstaan van 4-Level-Horsemanship

De laatste 10 jaar heb ik zot-veel paarden (meer dan 100) en hun mens geholpen.
Daar waren best moeilijke situaties bij en altijd kwam het tot een goed resultaat.

Er waren paarden bij die zonder verdoving niet wilden bekapt worden of “no way, ik ga die trailer niet op” of “die douchebak is veel te eng”.
Paarden die steigerden omdat ze niet op een vraag wilden reageren. Paarden die dwars door me heen liepen als ik met hen aan de hand liep of wilde opstijgen.  Zelfs paarden die een aanloop namen om me aan te vallen.

De basisbehoefte van paard en ruiter is veiligheid, zowel fysiek als mentaal.

Juist daarom leeft een paard in een kudde en is er een hiërarchie in die kudde.
De dynamiek van leiderschap geven en krijgen blijft dus aanwezig, ook als je je paard halstert en uit de kudde haalt.
Er ontstaat immers een kudde van 2 (jij en je paard) en veiligheid blijft een behoefte.
Dus door leiderschap aan te bieden creëer je veiligheid voor je paard en jezelf.

Ik heb ook al zot-veel ruiters (> 800) getraind de voorbije 10 jaar tijdens een 50-tal paardenkampen en een 10-tal paarden-retreats in binnen- en buitenland.

Zelf heb ik de mosterd zowat overal gehaald. Het meeste heb ik wel geleerd van mijn eigen kudde van 8 paarden.

Tijdens mijn eigen opleidingen stelde ik mezelf de vraag : “Hoe kan ik paard en ruiter gelukkig maken én dit op korte termijn?  Ik zocht een manier om snel het verschil te kunnen maken voor de recreatieve ruiter.

Ik heb ervaren dat leiderschap aanbieden een essentieel onderdeel is van het antwoord op deze vraag. Er zijn natuurlijk 10-tal manieren om leiderschap aan te bieden. Indien we met paarden werken doen we dat best in de paardentaal.
Oftewel… hoe gaan paarden met elkaar om?  Dat heb ik juist geleerd door mijn eigen kudde te observeren.

Hoe breng ik dit nu over naar anderen?
Zo ontstond 4-Level-Horsemanship/leadership, een klavertje vier die de verschillende fases in relatie met je paard weergeven.
Ik ben de succesfactoren bij al die cases gaan onderzoeken en hoe ik het telkens heb opgebouwd.  Ook welke flaters er werden begaan, door mezelf en de ruiters.  Welke aanpak en stappenplan kon ik daarin herkennen ?

Het 4-Level-Horsemanship-klavertje helpt je om de relatie en de samenwerking met je paard te verbeteren.

Dit model biedt trainingen aan in de verschillende leiderschapslevels waardoor het wederzijds respect en vertrouwen groeit.
De ruiter kan groeien in zijn leiderschap waardoor ook de relatie met het paard meteen verbetert.  Dit is het pad naar verbinding met het paard en jezelf.  Yeeeaaa!

Share This
0
    0
    Jouw winkelmandje
    Jouw winkelmandje is leeg Winkel verder