De impact van dieren op jongeren
Er zijn 4 grote effecten:
1. Cognitieve ontwikkeling en nieuwe begrippen kunnen leren
Kinderen kunnen veel leren over leven en dood, geboorte en ziekte en voortplanting wanneer ze in nauw contact met dieren leven. Ze leren dat de moeilijke zaken in het leven erbij horen. Dit zijn natuurlijke processen. Sommige kinderen kunnen ook gestimuleerd worden in hun taalgebruik omdat de dieren een luisterend oor bieden. Dieren kunnen ook kinderen en jongeren ondersteunen bij het leren en hun empathisch vermogen vergroten. Onderzoek toont aan dat kinderen meer onthouden van de leerstof en meer geconcentreerd zijn, als er dieren in de omgeving zijn.
(van Bodegraven & Janszen, 2015 | Simeonsdotter Svensson, 2014)
Wanneer kinderen en jongeren nauw contact hebben met dieren, stijgt hun weerbaarheid en zelfvertrouwen omdat ze zich meer geliefd en belangrijk voelen. De dieren zorgen er ook voor dat de mens zich veiliger voelt en zo steun bieden op sociaal gebied. De dieren worden beschouwd als ‘vertrouwenspersonen’ en bieden troost. De emotionele relatie die ontstaat tussen mens en dier is een vriendschappelijke relatie wat positieve effecten op de ontwikkeling heeft.
(van den Berg F., 2017; Hodgson, Barton, Darling, Antao, Kim, & Monavvari, 2015 | Simeonsdotter Svensson, 2014 | Ennik, van Erp, Hopster, Meijberg, Poorthuis, & Ruis, 2011)
3. Onze gezondheid
Door de nabijheid en het contact met dieren ervaren mensen meer ontspanning. De hartslag en bloeddruk verlagen wat een positief effect heeft op onze immuniteit. Mensen met een gezonder hart en een lagere bloeddruk zijn minder vaak ziek en depressief. Ook verbetert de werking van het hart bij stress. Dit is een gevolg van het feit dat mensen met dieren, meer beweging hebben. Per dag zetten ze meer stappen dan mensen zonder dieren.
Naast een betere gezondheid, ontwikkelen kinderen minder snel allergiën wanneer ze nauw contact hebben met dieren.
( van Zwieten, 2012 | Casciotti & Zuckerman, 2020 | Allen, Shykoff, & Izzo, 2001 | Hodgson, Barton, Darling, Antao, Kim, & Monavvari, 2015 | Hodgson, Barton, Darling, Antao, Kim, & Monavvari, 2015 | Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren, 2018)
Door omgeven te zijn met dieren, leren mensen om met de dieren, en anderen, rekening te houden. Hierdoor vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel. De interactie tussen mens en dier zorgt ook voor sterkere sociale vaardigheden. Mensen durven sneller contact te leggen met andere wanneer ze bv op wandel zijn met hun hond. Ze durven sneller en meer open gesprekken aan te gaan en deze gesprekken zijn ook langer in duur. Door het ontwikkelen van deze sociale vaardigheden, duren kinderen en jongeren sneller van zich te laten horen en stellen ze zich ook sneller open voor andere invloeden.
(Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren, 2018 | Casciotti & Zuckerman, 2020 | Cline, 2010 | McNicholas & Collis, 2010 )