Eos zadelmak maken – Normandië

Dit is EOS. 5 jarige merrie, nog niet zadelmak en geen grondwerktraining gehad.
In onze retreats was het deel van ons programma om jonge paarden zadelmak te maken. Op een namiddag workshop zijn we hiermee gestart.
* Stap 1
Eerste stap was om te ontdekken of Eos gevoelige zones heeft. Plaatsen op haar lichaam waarop ze heftig of gestrest op reageert bij aanraking. Natuurlijk doen we dit met een stick om veilig buiten de trapzone te blijven.
* Stap 2
De 2de fase is om te kijken of ze een pad, al dan niet met singel, accepteert op haar rug. Toen we vaststelde dat ze hierop niet reageerde en ook niet ‘bevroor’ kunnen we kijken of de singel en het gewicht van de ruiter geaccepteerd wordt.
* Stap 3
De 3de fase is met een ruiter als passagier rondstappen. We geven geen stuurcommando’s, alleen maar ‘start’ en ‘stop’. Dus please move your feet. Eerst met begeleiding van een 2de ruiter en dan meer en meer met afstand. Tot ze uiteindelijk met een normaal zadel relaxt rondstapt met een ruiter in haar eentje.
* Stap 4
De 4de fase was haar met begeleiding van andere paarden te verleiden tot een drafje of een gate…
Ivo Bols
Share This