Belevenissen op gezinskamp

Vrijdagavond landden de eerste twee gezinnen op Wildlife Paddock.  Ondanks de grote bedrijvigheid op dat moment konden zij rustig landen.  De omgevallen boom moest nog weggewerkt worden en de pony’s in bruikleen ook nog even trainen en laten toekomen.

De reeds aangekomen gezinnen vonden de training van de pony’s een openbaring. Het was ook heerlijk om te zien hoe snel de bruikleen pony’s de les oppikten.

Deze pony’s werden in onze integratiepaddock geplaatst. Cheyenne reageerde hier best wel heftig op.  Ik heb haar zo nog nooit zien reageren op een nieuw paard.  Gelukkig gaan ze na twee dagen terug en hoeven ze niet geïntegreerd worden in de kudde.

We hebben lange dagen mooi weer gehad maar deze vrijdagavond heeft het stevig geregend.  Ik had compassie met de gezinnen die hun tent net hadden opgezet.  Op zaterdagmorgen bleek dan toch dat ze niet waren weggestroomd en goed hadden geslapen.

Dit is ons eerste gezinskamp.  Een kamp met de jongeren en de ouders samen.  Toch spannend en ook weer heerlijk om te doen. 

 

Zaterdagmorgen sijpelden de overige gezinnen binnen.  Even hadden we het plan om de kinderen bij elkaar te leggen in de stal om te slapen maar snel werd duidelijk dat dit niet werd geprefereerd.  De gezinnen kiezen om samen te slapen in de stal of eigen tent. Logisch ook…

De jongeren verschillen nogal wat van gemoedstoestand: sommigen springen enthousiast wild in het rond en hebben alleen maar oog voor de paarden en installeren gillend hun slaapstal.  Anderen zijn zeer voorzichtig en aftastend aanwezig en werpen vanop afstand een blik naar de paarden.

Op dag één werken we met grondwerk aan leiderschapsoefening met de paarden.  Iedereen wordt uitgenodigd om in zijn kracht te gaan staan en het paard te leren kennen.  De veiligheidsoefeningen komen van pas om de eigen ruimte tegenover zulk een groot paard te verdedigen.  Al snel worden de jongeren zelfzekerder en delen enthousiast hun ervaring met de ouders.

Voor de ouders hebben we een verrassing in petto.   Op een bepaald moment worden de jongeren weggetrokken bij de ouders en krijgen de ouders de gelegenheid om met de paarden te rijden.  Oude herinneringen en vergeten verlangens worden aangeboord.  Ook hier zijn we de ouders met veel moed de oude vaardigheden boven halen en angsten om te buigen naar ‘ik wil meer’…

Ook de jongeren die met een beetje onzekerheid hun verhaal komen vertellen en evolueren van : “Ik hoef dit weekend toch niet te rijden hé?!”, naar : “Mag ik deze pony naar huis nemen ?

Heerlijk om te zien hoe zowel ouders als jongeren groeien in zelfverzekerdheid en resoluut grenzen verleggen.  Van verzet naar enthousiasme.  Heerlijk om te zien hoe het halen van deze mijlpalen in gezinsverband de samen-beleving van het gezin ondersteunt.

De sfeer aan het kampvuur is dan ook zeer gezellig en geborgen.

 

Dag 2 is de dag van doelstellingen.  Wat wil ik nog bereiken en vooral wie kan me daarbij helpen en hoe.  Korte doelstellingen die op het weekend nog kunnen behaald worden maar er ontstaan ook lange termijndoelstellingen en een plan met veel goesting om deze doelstelling te behalen.

En dan komt het afscheid, vriendschapsbanden werden gesmeed, met paarden en mensen en ieder gaat met veel goesting weer zijn eigen leven tegemoet.  Yeeeaaa!

 

Meer info over gezinsdagen bij de paarden: klik hier

Share This