Tips bij het aankopen van hooi

Waarop te letten bij aankoop van je hooi ?

Je dient de dialoog aan te gaan met je hooi-leverancier.

Volgende aspecten zijn belangrijk :

  • Welke grassoorten werden gezaaid ?
  • Welke bemesting en wanneer ?
  • Wanneer werd het hooi gemaaid ?  Datum, tijdstip, weersomstandigheden
  • Hoelang heeft het hooi kunnen drogen en wanneer werd het verpakt

Al deze facetten hebben invloed op de kwaliteit van uw hooi.

Het meest ideale is natuurlijke organische meststof. Het gras dient gemaaid te worden bij hoge temperaturen (>15°, ook ‘s nachts) en het moet ook enkele dagen bij deze temperaturen kunnen drogen.  Afhankelijk van de temperatuur is dit 3 tot 5 dagen, afhankelijk van het eindproduct : hooi of voordroog.

Om zeker te zijn wat er met uw hooi is gebeurd, koop je dit best rechtstreeks van het land.  Of je houdt zelf een agenda bij van de weersomstandigheden.  Als je hier een beetje mee betrokken bent, zie je de boeren overal beginnen maaien en hooien.

De boeren weten op zich wel wat belangrijk is.  Er is wel degelijk verschil tussen gras en hooi voor koeien of voor paarden.  De stelling gras is toch gras gaat niet op. Zelfs een weide die geschikt is voor koeien is bij voorbaat niet geschikt voor paarden !

Share This