Sint-Jakobskruid

Jakobskruiskruid – feiten en fabels

Regelmatig krijgen we toch te horen over de opmars van Jakobskruiskruid.  Een mooi uitziend bloemetje dat we overal in de bermen en langs de kanten zien staan.  In een paardenweide vormt dit toch wel een probleem.

Hoe giftig is dit plantje en waarom ?  Kan vergiftiging alleen via orale weg optreden of ook via huidcontact ?  Hoe schadelijk is het voor ons als mensen ?

Meer info op : www.jakobskruiskruid.com

 

Hoe giftig is Jakobskruiskruid ?

De paarden eten dit plantje niet op.  Tenzij in grote voedselschaarste (maar daar gaan we niet van uit !). Indien een paard zo één plantje eet, zal het er ook niet zoveel last van hebben.

In gedroogde toestand herkennen de paarden dit plantje niet.  Grote hoeveelheden in het hooi van uw paarden kan dodelijke gevolgen hebben.  Indien u uw eigen gras maait en laat drogen op de weide vermijd dan dat er jakobskruiskruid op de weide staat.

Zelf ben ik eens op excursie geweest bij de konikspaarden (halve wilde paarden) in Nederland.  Het Jakobskruiskruid weelde daar tierig.  Er leefden daar een 4-tal kuddes alsook koeien.  Uiteraard spreken we hier niet over een weide maar vele hectaren natuurgebied waarin de paarden echt kunnen leven in hun isotoop en dus veel ruimte hebben om ergens anders te grazen.

 

Kan vergiftiging alleen via orale weg of ook via contact met de huid ?

Vergiftiging kan alleen via orale weg.  Door de spijsvertering ontstaat een giftige stof die de lever kan beschadigen.  Dat wil niet zeggen dat het contact met de huid ongevaarlijk is.  Om allergiereacties te vermijden best handschoenen dragen !

 

Hoe Jakobskruiskruid bestrijden ? 

Beter voorkomen dan genezen…  Via onderstaande links vindt u tips voor een gunstig weidebeheer.  Toch blijkt het niet zo éénvoudig te zijn.

Ook het bestrijden zelf is niet zo éénvoudig.  Uittrekken en zorgen dat je de volledige wortel mee hebt is zeker goed advies.

Gooi het uitgetrokken plantje niet argeloos weg.  Zeker niet in de weide maar ook niet op je mesthoop. Verwijder het plantje door het in de restafval te deponeren (dus ook niet in uw groencontainer).

Ik zelf prefereer om dit plantje niet terug in de voedselketen te brengen, ook al zou een goede composthoop de gifstoffen helemaal vernietigen.

Wij experimenteren immers om onze mest te verwerken via micro-organisme om zo “bokashi” te krijgen. Deze bokashi is organische voeding wat terug op de weide kan gestrooid worden.

 

U vindt meer wetenschappelijke uitleg op : www.jakobskruiskruid.com

Hoe goed composteren : emis.vito.be/bbt-studie-composteer-en-vergistingsinstallaties

Een goed weidebeheer : https://wildlifepaddock.be/2017/07/30/een-gezonde-weide/

Share This