Preventief ontwormen?

Preventief ontwormen ?

Er is nogal wat controverse over (preventief) ontwormen bij paarden.  Wat is de gangbare regel ?  Er wordt aangeraden om om de 3 maanden te ontwormen…. maar …

Uiteraard dient u dit met het juiste middel te doen.  Er zijn immers verschillende wormen en dus ook verschillende medicijnen. Maar….  wat is nu het juiste middel als je geen mestonderzoek hebt gedaan ?

Maar …

Alle wormen uitroeien is onmogelijk. Welke wormen blijven dan overleven na een ontwormingskuur ?  De sterkste juist ja…  en deze gaan zich voortplanten… en ook daar overleven de sterksten de volgende ontwormingskuur.  En dit totdat de wormen zo sterk zijn dat ze resistent zijn.  Dit is hetzelfde fenomeen als bij overvloedig gebruik van antibiotica bij mensen.

 

Wat is dan het alternatief ?

NIET preventief ontwormen.  Op regelmatige tijdstippen een mestonderzoek uitvoeren.  Op basis van dit mestonderzoek kan dan het juiste middel gegeven worden, ipv dat er een gok gedaan wordt.

Nu gaan we even “regelmatige tijdstippen” definiëren.  Doorgaans wordt om de 3 maanden een mestonderzoek voorgesteld.

En toch ?   Wanneer doe je best een mestonderzoek ?

Wormen gaan zich voortplanten en uitscheiden via mest als het lekker warm is.  Dus de beste periode is dan in augustus.  U kan er zelf wat mee experimenteren.  Na regelmatige mestonderzoeken bij ons kunnen we vaststellen dat we gemakkelijk een jaar kunnen overbruggen.

Dus we gaan minstens elk jaar in augustus een mestonderzoek uitvoeren van elk individueel paard en geven dan een aangepast ontwormingsmiddel.  Soms, indien nodig (bij vermoedens) doen we ook tussentijds een mestonderzoek.

Op onze Wildlife Paddock staat een stabiele kudde van 8 paarden en wij komen zelden in contact met andere paarden !

Voor veulens is een specifieke aanpak vereist.  Daar start de ontwormingsstrategie reeds bij de zwangerschap.  Gelieve u hierover te informeren.

Meer info:

Share This