Alleen maar ruwvoer?

Van korrels naar enkel ruwvoer

Paarden hebben een verteringsmechanisme om cellulose (gras en hooi) te verteren. Zij hebben het knap lastig om zetmeel (=krachtvoer) om te zetten naar opneembare voedingsstoffen. Het paard heeft te weinig enzymen om zetmeel te verwerken.
Simpel toch, dan laat je het krachtvoer gewoon weg… Inderdaad maar in de overgangsfase kan het paard het ruwvoer niet voldoende omzetten naar voedingsstoffen en mbv micro-organismen naar vitaminen ….

Daarom is het verstandig om Aloe Vera bij te geven. Dit is een evenwichtige samenstelling van vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren,… die paarden (en mensen) gemakkelijk kunnen opnemen. Ook ideaal om de weerstand te verhogen tijdens de winter en als herstel na ziekte en blessures .

Wanneer je het krachtvoer weg laat, zul je te maken krijgen met een overgangsfase. De darmflora moet herstellen, en dat zal enige tijd duren. Gedurende die tijd zal je paard wat moeite hebben om de voedingsstoffen uit het ruwvoer goed te kunnen benutten. Je zult hierdoor je paard dus veel, veelal onbeperkt, ruwvoer moeten verstrekken. Eventueel kun je -tijdelijk!- je paard extra ondersteuning bieden door een evenwichtig voedingssupplement te verstrekken dat vrij is van graanproducten, melasse, etc. en speciaal is gemaakt om als aanvulling te dienen op een ruwvoerdieet (Aloe Vera). Na verloop van tijd (en dat kan wel een jaar duren) zul je merken dat je paard steeds meer voedingsstoffen uit het ruwvoer weet te halen. Hij zal dikker worden, en je kunt dan beginnen om zijn rantsoen te beperken.

Een ander overgangseffect waarmee je te maken kunt krijgen is dat de spieren van het paard zich moeten aanpassen. Ze zijn geoptimaliseerd geraakt om koolhydraten te verbranden, maar nu krijgen ze ineens vetten voorgeschoteld. Het zal dan een tijdje lijken alsof je paard minder energie heeft. In werkelijkheid heeft je paard voldoende energie, alleen moeten de spieren zich nog aanpassen om die energie efficiënt te kunnen benutten. Training, gecombineerd met een koolhydraatarm dieet, zal zorgen dat de spieren zich aanpassen.

Share This